dinsdag 21 januari 2014

Barbara Ring in het Grafisch Atelier Alkmaar

Van 24 januari t/m 4 maart is het werk van Barbara Ring te zien in het Grafisch Atelier Alkmaar. Op zondag 26 januari om 16.00 uur is de opening.

Barbara Ring (Dortmund, 1963) maakt zeefdrukken, etsen en houtsneden. Zij werkt voornamelijk in series, maar vooral bijzonder zijn de unica binnen haar grafisch werk. Allereerst drukt zij de grafiek. Vervolgens combineert zij deze grafiek met bijvoorbeeld een tekening en/of krantenknipsels. Zo veranderen deze grafische oplagen in unieke werken.
Er zijn honden, mensen, koningen, prinsessen, maar ook walvissen in haar werk te vinden. Bijna altijd is er een relatie tussen twee of drie wezens. Ieder werk herbergt een verhaal. Barbara Ring heeft een speciale interesse voor honden, omdat hun koppen en lijven zoveel emoties uitdrukken. De emotionele gelijkenis tussen mensen en honden is opvallend in haar werk.
“Honden of mensen tekenen is voor mij bijna hetzelfde, hoewel er natuurlijk enig verschil in de anatomische details is. Maar beiden hebben gevoelsmatig veel overeenkomsten voor mij”.
Het belangrijkste thema voor Ring is ‘eigenheid’. “Ik zoek naar de dingen waarin het wezen van mens en dier zich onderscheidt. Dit impliceert voor mij meer de waarheid. Gevoelens zoals eenzaamheid, treurigheid, maar ook kracht, anekdotes en humor zijn heel belangrijk voor mijn werk.”
Dat Ring zo vaak unica maakt is misschien het resultaat van haar artistieke thema: het individualisme. 

Meer informatie kunt u vinden op haar website: www.barbararing.de

Het Grafisch Atelier Alkmaar is geopend van maandag t/m vrijdag, van 10:00 tot 18:00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten